Ron Jans lyrisch over The Sidekicks

PLAATRECENSIE: THE SIDEKICKS – TEXAS OF THE NORTH
door Ron Jans

Wie is in vredesnaam Wim Entzinger? Nou, Wim is al jaren de huisadvocaat van FC Groningen en daarbij nog ex-voorzitter, bestuurslid en lid van de raad van commissarissen. Maar verder is Wim ook drummer van The Sidekicks (voorheen Hans van Lier & The Sidekicks). Vanuit die functie gaf hij mij onlangs hun nieuwe cd cadeau. Ik krijg wel vaker een cd en meestal blijft het dan wel steken in het hokje “sympathiek”. Eigenlijk was dat in dit geval ook mijn verwachting: Nederlands, hobbyisme, covers en tweederangs.

Vergeet dat maar. Waarschijnlijk zal dit mijn enige recensie zijn van een Nederlandse band, maar dit vind ik goed. Alleen maar eigen nummers, verschillende songschrijvers, een ode aan het Noorden, met name aan het buurtschap Meulnhörn. In Meulnhörn – vlakbij Siddeburen – staat achter de boerderij van basgitarist Fenno de Boer een keet waar The Sidekicks oefenen. Zelf ben ik in Austin, de hoofdstad van Texas en de muzikale hoofdstad van de rootsmuziek geweest en met de titel van hun plaat wil de band graag die muzikale uitstraling uitdragen.

De basis is de blues, maar geen purisme. Rock, boogie en af en toe popinvloeden maken van ‘Texas of the North’ een gevarieerde plaat. Zelf ben ik een liefhebber van ballads en met ‘This Is The Blues’, ‘Meulnhörn’ en de slowblues van afsluiter ‘I Did Allright’ is het genieten. In het uptempo ‘Not An Angel’ excelleert een heerlijk orgeltje, net zoals in het aanstekelijke ‘Bad Luck’. In de twee laatste nummers is het meer rock dan blues, maar dat wordt gecompenseerd door de opener ‘Minnesota Mama”, inclusief een stuwende mondharmonica en een Aladdin Sane-achtige pianoriedel.

Als persoonlijk representant van de trots van het Noorden stel ik dus met plezier voor: The Sidekicks uit Siddeburen en omstreken. Waardige vertegenwoordigers van de erfenis van Cuby uit Grolloo. Als ik Wim nu tegenkom zie ik niet meer de advocaat maar de drummer van deze heerlijke plaat.

Auteur
Ron Jans is naast voetbaltrainer – en momenteel technisch directeur bij FC Groningen – groot muziekliefhebber én ambassadeur van TakeRoot. Voor TakeRoot Speakeasy maakt hij elke maand een playlist met roots en americana. Ook bespreekt hij recent uitgekomen platen op onze site.