Biografie

The Sidekicks: ‘blues & more than blues’ 

The Sidekicks is een ‘blues and more than blues’ band. De zeer ervaren bandleden, opgegroeid met rhythmn & blues, zijn van vele markten thuis: pure blues, bluesrock, jazz en swing. Het wordt allemaal perfect geïntegreerd in een lekkere ‘Sidekicksound.”

Eind 2012 bracht de band –toen nog onder de naam Hans van Lier & the Sidekicks- de zeer succesvolle cd ‘Blues And More Than Blues ‘ uit. Uit recensies: “een formidabele band die op internationaal niveau in de allerhoogste klasse kan meedoen”, “een heerlijke mix van blues, rock, pop en jazz” en “bewijst de band dat je voor de blues niet altijd in de Verenigde Staten hoeft te kijken”. Het album haalde de Dutch CD Top 100.

De prestaties van de band zijn niet onopgemerkt gebleven. De band maakte zijn opwachting bij veelbeluisterde programma’s als 3FM en NPO2 Muziekcafé, en verzorgde optredens op verschillende podia in Nederland en Duitsland. De single Happy Song werd zelfs als “redmiddel tegen de crisis’ aan de Tweede Kamer aangeboden en kreeg daardoor aandacht op de landelijke televisie (NOS Nieuwsuur).

Medio 2017 hebben The Sidekicks hun nieuwe cd ‘Texas of the North’ uitgebracht . Die naam is aan de plaat verbonden als ode aan Meulnhörn, het buurtschap bij Siddeburen waar de band zijn thuisbasis heeft. De nieuwe cd is opgenomen in de befaamde Wisseloord Studio’s in Hilversum. Het album bevat 12 nummers, allemaal door de bandleden zelf gecomponeerd.

The Sidekicks treden nog steeds graag en met erg veel enthousiasme op. De band staat bekend om zijn energieke live optredens.

The Sidekicks zijn Teo de Haan (zang), Peter Hummel (gitaar), Bennie Timmer (gitaar), Fenno de Boer (basgitaar) en Wim Entzinger (drums).

Frontman Teo de Haan is al vanaf zijn kinderjaren bezeten van muziek. Na een muzikale ontdekkingsreis in zijn jonge jaren bleek al gauw zijn voorkeur voor rock- en bluesmuziek. In 2009 werd hij door de band –zonder hem al twee jaar eerder actief- gevraagd om de zangpartijen voor zijn rekening te nemen. Teo heeft een brede muzieksmaak en speelt diverse instrumenten. Onder andere Stevie Ray Vaughan en Walter Trout hebben hem geïnspireerd. Betoverd werd hij toen hij voor het eerst de muziek van Nick Cave hoorde. Teo heeft een rauwe sound, maar weet ook het publiek met gevoelige nummers te raken.

 

Peter Hummel, gitarist en is dat sinds zijn 11e. Op jeugdige leeftijd was hij in het noorden des lands al redelijk succesvol met Smoking Blue. Peter noemt als grote voorbeelden BB King, Eric Clapton en Gary Moore. In 2002 nam Peter het initiatief tot het formeren van The Bluesdealers, de vaste huisband van Muziekcafé Winsum, met Wim op drums . Begeleidde met die band onder meer Harry ‘Cuby’ Muskee. Daarna maakte Peter deel uit van de rockbands Bucklewear en Wally’s Playground. Begin 2017 heeft Peter de plek van Hans van Lier in The Sidekicks ingenomen. Peter voegt zijn eigen geluid toe aan de band. Hij speelt de blues perfect, maar beheerst daarnaast heel veel ander stijlen. 

 

p1080403

Bennie Timmer is gitarist en kunstenaar. Opgeleid in beeldende kunst maar muziek is altijd een belangrijke invloed geweest. Blues, jazz en geïmproviseerde muziek zijn z’n inspiratiebronnen. Na de Allman Brothers Band ooit eens live ‘Stormy Monday’ te hebben horen spelen (‘actually: it’s a T-Bone Walker song…’) belandde hij in de wereld van de blues. In het verleden speelde Bennie in jazzbands en improvisatieorkesten en hij maakte regelmatig deel uit van bluesbands als Billy & the Blues Demons en Gina’s Band of Blues . Bennie en Peter zijn twee gitaristen die ‘elkaar goed verdragen’, die hun twee verschillende stijlen moeiteloos in elkaar schuiven en elkaar aanvullen.

bennie-9

Fenno de Boer is bassist. Hij was met Hans van Lier en Fokke de Jong (drummer van Normaal) grondlegger van de Groninger formatie PLAT. Speelde daarna in verschillende andere formaties. De basgitaar past bij Fenno: “Vroeger in mijn allereerste bandje koos iedereen een instrument en toen bleef de bas over… die kreeg ik toen en eigenlijk bevalt mij dat nog steeds heel goed”. Fenno speelt bas zoals het moet: sober, op de achtergrond, maar altijd steady. Een belangrijke inspiratiebron vormt de bassist van Stevie Ray Vaughan, Tommy Shannon..

p1080401

 

Wim Entzinger, drummer, ooit oprichter en drummer van de Leidse new-wave en punkband Munk, daarna drummer van de Bluesdealers. Begeleidde met deze band gasten als Harry ‘Cuby’ Muskee, Erwin Java, Hans van Lier, B.J. Hegen, Magic Frankie en Lourens Leeuw Wim is van oorsprong een ‘easy’ drummer, met als grote voorbeeld Charlie Watts. Maar als het moet, weet hij hem ook goed te raken.

 

wim-3

Klaas Wolf, geluidsman/techneut, oorspronkelijk gitarist. Heeft samen met Fenno in diverse bands gespeeld, variërend van blues- tot rockbands. Naast zelf muziek spelen en componeren is Klaas meer en meer geïnteresseerd geraakt in geluidstechniek. Vanaf het begin is hij als zesde Sidekick verantwoordelijk voor het geluid van de band. De Sidekicksound komt dan ook niet in de laatste plaats tot stand door uitstekend verzorgd geluid.

 

564940_276745302418111_276610118_n